+385 1 5620 921

info@solmed-clinic.com

Hruševečka 1

10 000 Zagreb

Dodatak metformina bromokriptinu ili kabergolinu spriječava rast prolaktinoma i normalizira koncentraciju prolaktina u krvi.

Dodatak metformina bromokriptinu ili kabergolinu spriječava rast prolaktinoma i normalizira koncentraciju prolaktina u krvi.

Prolaktinomi su najčešći dobroćudni tumori hipofize. Tumorske stanice luče hormon prolaktin, koncentracija prolaktina u krvi raste i inhibira normalno lučenje gonadotropina, što dovodi do izostanka menstrualnog ciklusa u žena i smanjenja potencije i plodnosti u muškaraca. Većina prolaktinoma se učinkovito liječi lijekovima iz skupine dopaminskih agonista (bromkriptin, Bromergon; kabergolin, Dostinex). Navedeni lijekovi vežu se na tumorske stanice, smanjuju lučenje prolaktina i uzrokuju smrt stanica tumora. Navedeni proces viđamo kod većine pacijenata, ali kod nekolicine pacijenata ovo nije slučaj. Objašnjenje treba tražiti u činjenici da su neki tumori neosjetljivi na dopaminske agoniste, zbog čega je operativni zahvat jedini izbor liječenja pacijenata s rezistentnim prolaktinomima. Mala studija kineske skupine autora je pokazala kako uzimanje metformina može učiniti tumorske stanice ponovno osjetljivim na dopaminske agoniste (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29530699/) i na taj način se može izbjeći operacija. Metformin je lijek koji se inače koristi u liječenju inzulinske rezistencije, predijabetesa, šećerne bolesti tipa 2 i sindroma policističnih jajnika, a potpuno je neškodljiv za organizam. Ako imate prolaktinom i konstantno povišene vrijednosti prolaktina u krvi, možda metformin predstavlja rješenje vašeg problema! U Centru endokrinologije imamo golemo iskustvo u liječenju prolaktinoma, pratimo najnovije znanstvene spoznaje i implementiramo ih na dobrobit naših pacijenata.