+385 1 5620 921

info@solmed-clinic.com

Hruševečka 1

10 000 Zagreb

Tumori hipofize

Dr. sc. Ivan Kruljac - Tumori mozga

Tumori hipofize

Zapravo je riječ o dobroćudnom tumoru mozga, no tumor hipofize uglavnom nije razlog za preveliku brigu, ukoliko ste u rukama endokrinologa koji ima iskustva s ovom bolešću. Trebamo znati da su tumori hipofize česti. Ukoliko bismo na cesti zaustavili 100 slučajnih prolaznika i napravili im magnetnu rezonancu mozga i selarne regije, čak njih 15 imalo bi mali tumor ili cistu hipofize. Objašnjenje visoke pojavnosti tumora hipofize treba tražiti u činjenici da je hipofiza izuzetno aktivan organ, koji dirigira radom svih drugih endokrinih žlijezda u našem organizmu. Ona je ujedno i glasnik pomoću kojega našeg mozak šalje brojne informacije u druga tkiva u organizmu. Primjerice, ukoliko smo pod većim psihičkim stresom, naš mozak putem hipotalamusa stimulira lučenje nekoliko hormona: ACTH koji potom stimulira rad kore nadbubrežne žlijezde koja pritom pojačano luči kortizol; prolaktin i hormon rasta čije uloge u stresu još nedovoljno dobro poznajemo.

Malo o zdravoj hipofizi

Ukratko o anatomiji hipofize, nemojte se bojati, pojednostavnit ću maksimalno. Hipofiza ima prednji režanj koji je veličine zrna graška i stražnji koji je veličine zrna riže (Slika 1). Prednji režanj je satkan od pet vrsta stanica, a svaka vrsta stanica luči jedan, ili najviše dva hormona: 

1. tireotropne stanice luče TSH koji stimulira rad štitnjače, 
2. laktotropne stanice luče prolaktin koji stimulira lučenje majčinog mlijeka, 
3. somatotropne stanice koje luče hormon rasta, 
4. gonadotropne stanice koje luče FSH i LH koji stimuliraju stvaranje spermija i lučenje testosterona u muškaraca, a koji u žena stimuliraju oslobađanje jajne stanice te lučenje estrogena i progesterona u jajniku.
5. kortikotropne stanice koje luče ACTH koji potom stimulira lučenje kortizola u kori nadbubrežne žlijezde.

Sam prednji režanj sastoji se isključivo od gore navedenih stanica i krvnih kapilara koje odvode hormone u druge dijelove tijela. Zamislite da je prednji režanj hipofize lončić u koji ste nasumce ubacili i promiješali pet različitih žitarica. S druge strane, stražnji režanj hipofize je sačinjen od živčanih završetaka koji se pružaju iz hipotalamusa. Ti živčani završeci luče direktno u krv dva hormona, antidiuretski hormon (ADH) koji regulira količinu vode u organizmu i oksitocin koji se luči iz hipofize rodilje tijekom poroda. 

Slika 1. Anatomija zdrave hipofize i sele turcike

Hipofiza je „privjesak mozga“, smještena na bazi lubanje, u koštanoj udubini koja se zove „sella turcika“ (Slika 1). To je veoma skučen prostor okružen glavnim krvnim žilama, vidnim živcem i drugim važnim živcima koji su važni za pokretanje kapaka i oka. U toj koštanoj udubini zapravo ima mjesta samo za zdravu hipofizu. E sad, što se događa kada u toj maloj koštanoj udubini raste i tumor?

Malo o tumorima hipofize
Kao što sam prethodno napisao, to su u 99% slučajeva dobroćudni tumori koji veoma sporo rastu, a ponekad mogu i spontano nestati. Primjerice, normalno je da se tijekom trudnoće zdrava hipofiza udvostruči i da pritisne sami tumor. Krvne žile u tumoru su krhkije od onih u zdravoj hipofizi i zbog toga prestaje protok krvi kroz tumor, zbog čega dolazi do „sušenja“ i odumiranja tumorskog tkiva. To je ipak najrjeđi scenarij, možemo reći da otprilike polovica tumora polagano raste, a polovica ih se godinama ne mijenja. E sad, kako možemo predvidjeti ponašanje tumora i odlučiti da li treba liječiti i kako liječiti pacijenta. U tom kontekstu su bitna tri parametra: veličina, oblik i vrsta stanice od koje je tumor nastao. 

Veličina
Tumore manje od 1 cm zovemo mikroadenomima. Pacijenti s mikroadenomima hipofize u pravilu nema nikakvih simptoma, naravno, pod uvjetom da ne luče hormone (nefunkcionalni). Takvi se tumori uglavnom otkriju potpuno slučajno, nakon što pacijent napravi MR mozga iz nekog drugog razloga. Mikroadenomi rijetko rastu i u većine slučajeva nije potrebno nikakvo specifično liječenje, osim naravno, ukoliko luče hormone. Kada je promjer tumora veći od 1 cm, tada govorimo o makroadenomu (Slika 2). Tada koštana udubina u kojoj se nalaze tumor i hipofiza postane tijesna, posljedično tome pacijenti puno češće imaju simptome. Najčešći simptomi su glavobolja i smetnje vida. Glavobolja nastaje kao posljedica utiskivanja tumora u moždane ovojnice. Pošto tumor uglavnom raste prema gore, izlazi iz koštane udubine i pritišće križanje vidnih živaca (hijazma nervi optici) i tada pacijenti mogu imati smetnje vida. No makroadenomi uglavnom pritišću i zdravu hipofizu, zbog čega ona slabije radi i dolazi do razvoja bolesti koju zovemo hipopituitarizam. Najčešći simptom hipopituitarizma je umor, izostanak menstruacije kod žena reproduktivne dobi te smanjen libido i potencija u muškaraca. Makroadenomi uglavnom brže rastu i stoga ih uvijek treba liječiti, a pacijente pomno pratiti.

Slika 2. Snimak magnetne rezonancije na kojem se vidi neinvazivni mikroadenom i invazivni makroadenom.

Oblik tumora

Oblik tumora na MR nam daje puno informacija o agresivnosti samog tumora. Tumori koji su nepravilnog oblika i izgledaju poput amebe rastu brže, a mogu se utisnuti i u kavernozne sinuse ili sami moždani parenhim. Čak i nepravilan oblik mikroadenoma može biti znak za uzbunu i za češće kontrole ili specifično liječenje. 

Vrsta stanica od koje je tumor nastao

Sjećate se prethodnog dijela o vrsti stanica od kojih je satkan prednji dio hipofize. U svakoj od tih stanica može nastati mutacija nekog od gena, nakon koje se stanica počne nekontrolirano dijeliti i tako nastaje tumor. Ukoliko je tumor nastao od laktotropnih stanica koje luče prolaktin, takav tumor zovemo prolaktinom. To su ujedno i najčešći tumori hipofize. Posebnost tih tumora je u tome što gotovi svi prolaktinomi luče prolaktin i uzrokuju povišenu koncentraciju prolaktina koju zovemo hiperprolaktinemija. Povišena koncentracija prolaktina uzrokuje specifične simptome koje ne ovise o lokalnom učinku samog tumora. Povišen prolaktin smanjuje normalno lučenje FSH i LH, što u žena reporoduktive dobi uzrokuje neredovit menstrualni ciklus. U ovom slučaju, čak i mikroadenom može uzrokovati smetnje, a samim time čak i mikroadenome moramo liječiti. Tumor koji je nastao od kortikotropnih stanica zovemo kortikotropinom. Ovi tumori stimuliraju lučenje kortizola i uzrokuju bolest koja se zove Cushingova bolest. Tumor sačinjen od somatropnih stanica može pojačano lučiti hormon rasta i uzrokovati bolest akromegaliju. Kortikotropinomi i somatotropinomi su u oko polovice pacijenata funkcionalni (luče hormone), a u druge polovice nefunkcionalni. Tumori nastali od tireotropnih i gonadotropnih stanica izuzetno rijetko luče hormone te su oni najčešće nefunkcionalni tumori koji uzrokuju simptome isključivo svojim rastom i pritiskom na okolne strukture sele turcike. 
Zaključno možemo reći kako simptomi ovise upravo o ova tri parametra: veličina, oblik i vrsta. Također, ovisno o tome odlučujemo koje tumore treba liječiti. Uglavnom uvijek liječimo sve tumore koji su veći od 1 cm i sve one koji luče hormone (neovisno o veličini). Kako liječimo tumore hipofize pročitajte u sljedećem odlomku. 

Liječenje

Tumore hipofize možemo liječiti na tri načina: operacijom, lijekovima i zračenjem. Kada razmišljamo kako početi s liječenjem, onda nam je najbitnija informacija vrsta tumora. Naravno, ponekad moramo kombinirati sve metode liječenja da bismo postigli pravi rezultat. Sve prolaktinome liječimo najčešće lijekovima iz skupine dopaminskih agonista (Bromergon ili Dostinex). Ti lijekovi stimuliraju receptore za dopamin kojih ima mnogo na stanicama samog tumora, a njihovom stimulacijom se smanjuje lučenje prolaktina i potiče odumiranje samih tumorskih stanica. Dakle, ovim lijekovima možemo brzo normalizirati koncentraciju prolaktina u krvi, a s vremenom i postići smanjenje tumora (pa čak i njegov nestanak). Više o liječenju prolaktinoma možete pročitati u mom znanstvenom radu: https://www.hindawi.com/journals/ije/2015/697065/. 

Svi ostali tumori se uglavnom liječe operativnim zahvatom. Tumoru se uglavnom pristupa kroz nos, a kroz nos se tumor u malim komadićima odstranjuje (Slika 3). Ukoliko dio tumora zaostane, imamo na raspolaganju nekoliko vrsta lijekova (ovisno o vrsti tumora) i radiokirurgiju (gamma nož) kojima možemo staviti pod kontrolu rast tumora i njegovo lučenje hormona. 

Slika 3. Endoskopska operacija hipofize transsfenoidalnim pristupom.